Monday, December 7, 2009

Правене на вино - трудна работа

Наскоро премятах учебник по хлебопроизводство и си мислех че е почти толкова досаден колкото учебниците по млекопроизводство. В сравнение с тях винарските книги са като детски приказки. Точно така, предимно приказки и истории, познание натрупано посредством предаването на недоизучени казуси от един винар на друг, от едно поколение на други. И много малко наука в цялата работа.
Реших да споделя това с Гери докато придремваме в автобуса. Разказах й за това как научните изследвания върху виното са напреднали само дотолкова, че да стане ясно колко сложни са всъщност процесите и съединенията във виното и виносъздаването. Е, хайде, хайде, дрождите превръщат захарите в алкохол и готово - би казал някой. Да ама никой не го казва. Защото всеки в бранша е наясно че алкохол са произвежда лесно, но всички онези неща които правят хубавия и многообразен цвят, вкус и аромат на виното - там неизменно седи етикетът "недостатъчно изучени". Съединенията и процесите, които повреждат виното сме изучили сравнително добре и пълно. Ние, професионалистите, можем да го опазим от повечето вреди. Но само толкова. Само го пазим. То и до ден днешен си се прави само. И е прекалено сложно за да разберем как става това и как гроздето успява да комбинира в себе си вкусовете и ароматите на куп други плодове.

Докато разказвах това на Гери, се сетих че тя взима причастие. Нали се сещате - плът и кръв Христова, в неделя сутрин на смирените овчици. Хлябът е плътта, а виното е кръвта. Не се сещам за нещо по-подходящо да изобразява кръвта Му.

No comments:

Post a Comment