Saturday, February 15, 2014

Милинки със сирене



  • сирене фета (обикновено бяло)
  • яйце
  • мазнина, сол, брашно, оцет


Замесва се тесто като за хлаб (четири чаши брашно , 420 мл вода, 1 сл оцет, 4 сл олио, 1 чл сол, 1 чл захар, 1 чл сухи дрожди). По желание може да увеличите олиото. Тестото се оставя да втаса (ако го правите с машинка, програма за тесто за пица ;)

Оформят се топчета тесто с парче сирене вътре (става много лесно като се овъргалят интензивно между дланте). Ако имате помощник, на този етап можете да му ги подавате да ги намазнява и да ги реди в тавичка (която също е с намазнено дъно). Слагат се едно до друго, но така че да не се допират и се оставят да втасват на топло.

Докато топчетата втасват, в тиганче се забърква смес от олио, брашно и сол с гъстота като боза. Когато бухнат, топчетата се сбичкват едно в друго и порастват на височина. Намазват се с мъничко яйце и с приготвената преди това смес от брашно, олио и сол, след което се пекат около  35 минути на 350°F.

Оставят се да изстинат поне 10-тина минути (иначе сиренето много пари) и се хапват с айрян или доматен сок :)


1 comment: