- 1 ч.ч. прясно мляко
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар (кафява за предпочитане)
- 1 пакетче масло (125 или 150 грама?)
- 5 с.л. какао
- 1 с. л. кафе (намерих едно арабско с 5% кардамон тук на Женски пазар, много хубаво ухае. лъжицата равна, че иначе става убийствено кафяв кекс)
- 1 ч.ч. брашно (аз слагам чаша и половина)
- 1 бакпулвер
- 1-2 ванилии
По желание:
- малко стафиди и орехи, натрошени, колкото да ти се съберат в шепата, без да я препълват
- червени боровинки
- препълнена супена лъжица корички от портокл или лимон, нарязани много на ситно
- лъжичка ром или малко есенция ром за сладки
- 2/3 тъмен шоколад, т.е. около 70 грама
Как всичко това става на кекс:
1. Захарта + какаото и кафето + млякото се варят на умерен огън около 15 минутки, към края бухваш и пакетчето масло да се разтопи
2. Оставяш сместа да изстине, през това време си намазваш формичката с масло (или тавата, за предпочитане по-малка и дълбока. аз ползвам формичка от онези кръглите с дупка в средата)
3. Разбъркваш бакпулвера и ванилията в брашното и го слагаш в сместа, заедно с яйцата. Пускаш фурната да загрее. Ааз я пускам на макс, горе и долу
4. Бъркаш с миксер и си мислиш хубави неща, като междувременно изсипваш в тестото всичко, което е останало по масата, без шоколада
5. Наливаш половината смес и нареждаш по средата натрошения шоколад; тук идеята е като се изпече кекса, шоколада да се е стопил в средата, но да не ти отива към стените на тавичката, трябва да си остане вътре в кекса; изливаш останалата смес отгоре
6. печеш.. тук е малко tricky. аз го оставям да се пече само на долно, на максимални градуси, докато бухне и започне да дава леки признаци на пропукване отгоре. после пускаш горно + долно на средна температура, т.е. ако максимума ти е 200, на 150 градуса. към края може да се притесниш, че ще изгори отдолу, и пускаш само на горно на 200 градуса, за да се доизпече хубаво
И така... По желание може да си го поръсиш после с пудра захар, кокос, каквото ти дойде Става един много шоколадов, плътен, сравнително тежък, но напълно удовлетворяващ кекс.
No comments:
Post a Comment