
- 1/2 килограм бяло брашно
- 250-300 мл кисело мляко
- 1 яйце
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица сода
Омесва се много меко тесто - аз започвам да го бъркам с лъжица и едва накрая с ръце. Така забърканото тесто се разделя на парчета, от които се оформят топчета, които после се сплескват. Мекото тесто лепне много силно, така че ще е не боходимо да набрашнявате топчетата отвън. Или пък да боравите с намазнени ръце.
При оформянето на топчетата се добавят парченца сирене с големина по желание. След сплескването, питките се нареждат в предварително намазнена (или само поръсена с брашно) тава, така че да има поне един пръст разстояние между тях. В средата на всяка питка се забожда бучка масълце.
Пече се на температура като за хляб (350-400°F).
Хитрина: Ако млякото не е кисело, добавя се малко лимон или бял оцет за да се надуят питките. Или се ползва бакпулвер.
P.S. Не ни се смейте много на печката, която прилича на старовремско радио с будилник :-D
No comments:
Post a Comment